Reflektioner om hot mot änglar efter matchen mot Malmö FF

Matchen senast mot Malmö slutade i förlust med 3-1. Trots detta fick vi, tillresta supportrar, i alla fall uppleva lite glädje i form av att vi tog ledningen med 1-0, vilket är en klen tröst i dag. Denna text skall dock inte fokusera på matchen utan om vad som skedde efteråt. Det blev inga allvarliga konsekvenser men det finns fortfarande ett stort problem, hot  och trakasserier mot oskyldiga supportrar.

Det som skedde efter matchen var att några stycken ur Änglarna Skåne med vänner vandrade mot centralen. Helt plötsligt attackerades dessa supportrar, helt oprovocerat, av ett gäng MFFare. En av våra supportrar fick en fimp slängd i ögat och samtliga blev hotade till misshandel. Det ska tilläggas att innan promenaden mot centralen började frågade en av supportrarna polisen om det var säkert att gå. Svaret blev: Det är säkert att gå.

Detta kan ses som en ”liten” företeelse av vissa och som en mycket större företeelse av andra. Vi från Änglarna Skåne väljer att publicera detta eftersom vi anser att ALLA, oavsett lagtillhörighet, ska känna sig trygga som vanliga fotbollssupportrar. Att det finns element inom supporterkulturen som uppmuntrar våld är vi självklart medvetna om. Det vi efterlyser är att alla som inte provocerar motståndarsupportrar skall få gå ”fria” från våldsverkarna. En sak är att hata Malmö och diverse andra lag utan att aktivt gå till handgemäng, detta ser vi inte som något problematiskt. Vi kan väl alla enas som att vi hatar råttorna från Solna, men vi anser att ett hat inombords ligger långt ifrån att misshandla en person fysiskt. Våldet och hoten mot oskyldiga supportrar är något som måste uppmärksammas mer. Detta våld anser vi vara mycket värre och farligare för samhället jämfört med det våld som sker när supportrar samlas på  en bestämd plats för att göra upp i ett ”box”.

Vi i Änglarna Skåne arbetar för att alla skall känna sig trygga runt arenorna oavsett vilken färg du har på tröjan, ingen skall behöva utstå hot och/eller misshandel helt oprovocerat, därför väljer vi att skriva om detta.

 

Änglarna Skåne

 

WordPress Themes